Alkohol je třeba umět pít, hlavně je důležité poznat, kdy má člověk dost a zavčasu přestat. Jinak náš mozek začne vyvádět blázniviny, kterým se poté divíme i my sami. Ztrácíme zábrany a jsme všeho schopni. Proto je nutné poznat množství které sneseme. Pokud se někdo domnívá, že se nemůže opít kvalitním alkoholem je na velkém omylu. Záleží na tom, kolik má v sobě procent. A jak říkávali náš stařeček Pagáč. “Kapka ku kapce a ožereš sa aji z koštování”. Tak to byla troška nářečí z kraje, kde se pěstuje kvalitní vinná réva snad již tisíce let. Možná už lovci mamutů lisovali hrozny a nechávali kvasit jejich šťávu. Možná proto vyhynuli, opili se a vybili se navzájem. Ano v učebnicích je něco jiného, ale kdo jim má věřit. V každém případě je zde rovnice kvalitní víno = moravské víno.
Narazíte na ně zde na každém kroku a nemusí být nějací extra znalci, abyste mohli posoudit, že to, co se zde nabízí je to nejlepší na světě. Je zde spousta vinohradů a spousta vinařů, kteří vědí, co mají a také vědí co nabízí. Pokud se něco nepovede, a i to se může zřídka stát, nikdy takové víno nejde do prodeje a ani se nekonzumuje. Prostě se tu trvá na kvalitě.
Jedním z výrobců té nejvyšší kvality je například vinařství Štěpán Maňák. Lze zde ochutnat ty skutečně nejlepší kousky. Vína jsou krásně čirá s dlouhou dochutí. Velmi dobře se u nich sedí a odpočívá. Samozřejmě i zpívá, protože to k tomu tak nějak patří. A taková darovaná láhev je vlastně jen důkazem toho, že si obdarovaného vážíte a máte ho rádi. Potíž je ovšem v tom, vydržet a nevypít tento mok sám. Proto je lépe nakoupit o dvě tři lahvinky více, aby nepochybělo. Ostatně, pokud máte doma příhodné místo na skladování vína, je vůbec lépe nakoupit si do zásoby. Nikdy nemůžete vědět, zda se u vás neobjeví nějaká nečekaná návštěva. Proto mějte vždycky zásobu a co chybí doplňujte.