Dodáváme na trh (nejen) ovocné sirupy


Dokážete si představit kaši z ovesných vloček bez javorového nebo ovocného sirupu? Anebo palačinky, lívance nebo zmrzlinový pohár? Sirupy patří k základní výbavě pestrého jídelníčku, a nejsou-li znehodnoceny konzervanty a dalšími chemikáliemi, jde o velmi zdravé a výživné potraviny. Sirupy míváme doma obvykle ve skleněných lahvích a uzavřené v lednici mohou být uchované i mnoho měsíců. Jakmile sirup dochází, objednáváme nový, a na zkoušku možná i z jiného přírodního zdroje.

ovocné sirupy

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak se vlastně sirup vyrábí, a v čem se přepravuje na trh? Někdo jej totiž musí stáčet do patřičných nádob, a jedná-li se o větší množství, bude to docela zajímavý technický „oříšek“.

polotekutý sirup

Představujeme IBC kontejner

IBC nádrže jsou moderní způsob, jak uchovávat a přepravovat tekuté složky potravinářské výroby k dalšímu zpracování nebo skladování. Jsou zhotoveny ze speciálního tvrzeného plastu o extrémně vysoké pevnosti a nosnosti. Objem kontejnerů činí tisíc litrů, nejde tedy o nic drobného, jako jsou například úklidové kbelíky nebo plastové barely (sudy). Kontejner má tvar čtyřbokého hranolu, a to jej předurčuje k tomu, takříkajíc bezezbytku vyplnit skladový prostor, což se rozhodně nedaří právě u různých nádob válcového tvaru.

Velkou výhodou tohoto logistického řešení je obrovská nosnost. Každý kontejner unese zátěž o hmotnosti pěti tun, lze tedy kontejnery na sebe vrstvit až do výšky pětipatrového komínu. Tím se vyplní skladový objem i ve vysokých halách, a efektivní je to i při přepravě lodní, leteckou nebo železniční dopravou.

Plastická hmota boxů se snadno udržuje v čistotě a navíc se do kontejneru vkládá vždy nová (vyměnitelná a jednorázová) plastová fólie, tím se brání kontaminaci obsahu nádoby nečistotou a tudíž znehodnocení nákladu, což je zvláště u potravin klíčový parametr.